Het grote cholesterolbedrog

Rond het zestigste levensjaar beginnen veel mensen cholesterolverlagers te slikken. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat we met deze medicijnen hooguit vier dagen langer leven.

Statines, beter bekend als cholesterolverlagers, zijn de bestverkochte medicijnen ter wereld. Ze zijn ontwikkeld om het gehalte aan ‘slecht’ cholesterol, het zogeheten LDL of low density lipoproteïne-cholesterol in ons bloed te verlagen. Dat is het spul waarvan onze aderen verstopt raken en dat hart- en vaatziekten veroorzaakt.
Daarom worden statines vaak als levensreddende medicijnen beschouwd. Ze zijn een schoolvoorbeeld van medicijnen die voor alle zekerheid gegeven worden, zelfs aan gezonde mensen die een bepaalde leeftijd bereiken. Het Britse NICE, een instituut dat de kosteneffectiviteit van medicijnen beoordeelt, schat dat als alle Britse mannen boven de 60 en vrouwen boven de 65 regelmatig statines zouden slikken, ze 50.000 levens per jaar kunnen redden. Vanwege deze gigantische winst worden Britse artsen aangemoedigd om alle zestigplussers statines voor te schrijven, of ze nu een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben of niet. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.