Vitamine B-ter

Angst en spanning behoren tot de meest voorkomende aandoeningen. Vaak wordt bij deze klachten medicatie voorgeschreven, maar veel patiënten zouden waarschijnlijk meer baat hebben bij een simpel vitaminepilletje, ontdekte Celeste McGovern.

Elisa Black ging op haar 25ste weer thuis wonen omdat op zichzelf wonen niet ging. Ze sloot zichzelf drie maanden lang in haar kamer op, ervan overtuigd dat ze dood zou gaan als ze naar buiten ging.
Eliza was altijd al een nerveus kind geweest. Op jonge leeftijd was ze geobsedeerd door grote modderplassen, bang dat die haar ouders zouden verzwelgen. Ze ontwikkelde steeds weer nieuwe fobieën: smetvrees, angst om lepra te krijgen, angst voor water, angst om in het openbaar te eten omdat ze misschien moest overgeven. Ze werd geteisterd door paniekaanvallen. Ze had, vertelt ze in het boek dat ze schreef over haar fobieën, voortdurend last van ‘het eeuwige gevoel dat zich elk moment een ramp kon voltrekken’. Dat is een angstgevoel dat we misschien allemaal weleens hebben gehad, maar dat bij sommige mensen, zoals bij Elisa, constant aanwezig is en alles overheerst.
Elisa probeerde van alles. Ze liep bij psychiaters en slikte bergen medicatie: paroxetine, citalopram, venlafaxine en sertraline. Ze bezocht psychologen en probeerde cognitieve gedragstherapie, hypnose en exposuretherapie (confrontatie met de angst). Ze experimenteerde met yoga, lichaamsbeweging, meditatie, natuur- en kruidengeneeskunde, en nog veel meer. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.