Diabetes? Ga minder eten of een paar dagen vasten

Diabetes type 2 hoeft geen levenslange straf te zijn. Het kan gebeuren dat u de symptomen in slechts vier maanden overwint door minder te eten. U kunt de ziekte een halt toeroepen door minder te eten, tegelijkertijd meer te bewegen en uw bloedsuiker onder controle te houden door koolhydraten te nemen die langzaam worden afgebroken (met een lage glykemische index).
In een trial had ongeveer 40 procent van de patiënten die op dieet gingen, daarna geen symptomen meer. En ze hadden ook geen medicijnen meer nodig om de ziekte in de hand te houden.
Onderzoekers van de Mcmaster Universiteit in Canada testten deze dieetaanpak bij 83 mensen waarvan een aantal al drie jaar de diagnose diabetes type 2 had.
Hoewel de studie oorspronkelijk een jaar zou duren, zagen de onderzoekers al na vijf maanden grote veranderingen, vooral wanneer de patiënten stopten met hun antidiabetica – die de bloedsuiker verlagen – terwijl ze doorgingen met hun leefstijlveranderingen. De grootste verandering deed zich voor nadat mensen hun dagelijkse calorie-inname met 500-750 calorieën beperkten, door bewerkte koolhydraten te vermijden: die bevatten veel suikers.
Het dieet had bovendien meer effect dan de medicijnen. Na acht weken had ongeveer de helft van de patiënten door het slikken van medicijnen hun bloedsuiker onder controle. Maar toen ze met het dieet van vier maanden startten, steeg dat naar 70 procent.
Nadat de deelnemers drie maanden met het dieet waren gestopt, werd de bloedsuikerspiegel opnieuw gemeten: bij 40 procent was de diabetes nog steeds 'compleet of gedeeltelijk verdwenen', zeggen de onderzoekers. Ze denken dat het dieet effectief was omdat het de alvleesklier even rust geeft, zodat die niet constant insuline hoeft te produceren.
Vier dagen vasten – met een maximale calorie-inname van 750-1100 calorieën per dag – kan ook de symptomen van diabetes terugdraaien. Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië, onder leiding van Valter Longo, zeggen dat door het vasten de insulineproducerende bètacellen in de alvleesklier een nieuwe impuls krijgen.
In proeven met muizen reageerden zelfs de dieren met een vergevorderd stadium van diabetes goed op vasten: hun bètacellen gingen weer insuline produceren. 'Het afwisselen van vasten en gewoon eten zorgde er in wezen voor dat niet-insulineproducerende cellen werden geherprogrammeerd tot insulineproducerende cellen,' zegt Longo.
De muizen kregen weer een gezonde insulineproductie, hun insulineresistentie nam af, en ze hadden stabielere bloedsuikerspiegels in elke fase van de ziekte. Een vergelijkbaar effect werd gezien bij de menselijke bètacellen die de onderzoekers testten.
Bron: McMaster-studie: J Clin Endocrinol Metab, 2017; doi: https://doi.org/10.1210/jc.2016-3373; Californische studie: Cell, 2017; 168: 775-88.e12

 

Wat is diabetes type 2?
Een aandoening die het gevolg is van insulineresistentie, waarbij de alvleesklier niet langer in staat is voldoende insuline te produceren om de suikers uit voeding – met name koolhydraten – af te breken. Als we suikerrijke koolhydraten nemen, zoals die in bewerkte en 'witte' voedingsmiddelen, is het lichaam in constante staat van paraatheid en produceert het voortdurend grote hoeveelheden insuline.