Lichaamsbeweging om af te vallen? Misschien komt u wel aan


Lichaamsbeweging en sport mogen dan vele voordelen hebben, afvallen hoort daar niet bij. Het blijkt zelfs dat mensen die regelmatig bewegen meer kans hebben een paar kilo zwaarder te worden.
Regelmatige bewegers, die de huidige richtlijn van 150 minuten matige aerobe lichaamsbeweging per week volgen, zoals stevig wandelen, worden gemiddeld 0,22 kg per jaar zwaarder. Paradoxaal genoeg blijken mannen die níet bewegen gemiddeld juist 0,27 kg per jaar lichter te worden.
Deze bevindingen bevestigen de uitspraak dat slechte eetgewoonten niet verdwijnen door op fitness te gaan. En dat alleen sporten niet helpt om af te vallen. Een internationaal team van onderzoekers ontdekte dit toen ze het gewicht en de hoeveelheid lichamelijke activiteit volgden van een groep volwassenen in de VS en vier andere landen.
Ongeveer 44 procent van de Amerikaanse mannen en 20 procent van de vrouwen volgden de algemene richtlijnen van 150 minuten voor lichamelijke activiteit. Hun gewicht bleek na een jaar licht te zijn gestegen.
Peer J, 2017; 5: e2902