Pijn of depressie? Acupunctuur versterkt de medicatie


Als u lijdt aan chronische pijn of depressie, overweeg dan eens acupunctuur: die kan de conventionele medicatie die u krijgt versterken.
Acupunctuur bleek al eerder meer te bieden dan alleen een placebo-effect, met andere woorden: de effecten zijn tastbaar en niet slechts denkbeeldig. Nu blijkt dat acupunctuur ook conventionele medicatie effectiever maakt. Dat geldt bij allerlei gezondheidsproblemen: van chronische pijn en artrose tot hoofdpijn en migraine.
Onderzoekers van de Universiteit van York zeggen dat mensen met artrose die naast hun medicijnen acupunctuur ondergaan, beduidend minder pijn en meer beweeglijkheid ervaren, zelfs zo sterk dat velen van hen konden stoppen met de ontstekingsremmers die ze gebruikten.
Acupunctuur werkt ook bij depressie. De combinatie van acupunctuur en gesprekken verminderde de ernst van de depressieve perioden. Dat gunstige effect duurde nog een jaar voortd nadat de behandeling was afgelopen. De combinatie is een nieuwe manier om depressie te behandelen. Volgens hoofdonderzoeker Hugh MacPherson heeft slechts de helft van de patiënten baat bij antidepressiva.
De onderzoekers analyseerden niet alleen een aantal goed uitgevoerde klinische trials, maar keken daarnaast naar 755 patiënten in Noord-Engeland met een depressie – ‘de grootste studie in haar soort’ – bij wie de behandeling uit acupunctuur en gesprekken bestond.
Programme Grants Appl Res, 2017; https://dx.doi.org/10.3310/pgfar05030