Broccoli blokkeert agressieve borstkanker


Een op de vijf gevallen van borstkanker wordt beschouwd als triple-negatief: de meest agressieve vorm. Maar een stofje dat in sommige kruiden (tijm, peterselie) en in bleekselderij en broccoli zit, gaat uitzaaiing tegen.
Het stofje, luteoline, doet datgene wat de chemo niet kan: het lokaliseert de kankercellen en voorkomt dat ze uitzaaien (metastaseren. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Missouri.
Triple-negatieve borstkankercellen heten zo omdat ze drie receptoren missen waaraan de hormonen die bij de behandeling gebruikt worden, zich kunnen binden. Vandaar dat oncologen veel agressievere behandelingen moeten voorschrijven om uitzaaiing tegen te gaan.
De onderzoekers hebben nu ontdekt dat luteoline hetzelfde doet. In één experiment verhinderde de stof het uitzaaien van de triple-negatieve cellen naar de longen. In een andere studie hield de stof uitzaaiing door het hele lichaam tegen. Ook doodde de stof kankercellen.
Tot dusver is het onderzoek alleen bij dieren uitgevoerd, maar de onderzoekers hopen groen licht te krijgen om de komende jaren met testen bij kankerpatiënten te kunnen beginnen.
Aangezien er alleen al in de VS ongeveer 100 vrouwen per jaar aan borstkanker overlijden, hopen ze snel toestemming te krijgen.
Breast Cancer (Dove Med Press), 2017; 9: 9–19