Houd uw oude viervoeter in topconditie

Rohini Sathish is een vooraanstaand holistisch dierenarts met 22 jaar ervaring. Na opleidingen gevolgd te hebben op het gebied van acupunctuur, drukpuntmassage, energetisch helen, Emotional Freedom Technique (EFT), dierencommunicatie en kruidengeneeskunde, combineert ze in haar dierenartspraktijk reguliere en complementaire therapieën.

Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips om de oudere hond gezond te houden.

Mijn achtjarige hond Watson, een kruising met een labrador, wordt een dagje ouder. Hij heeft een grijze snuit en staat niet meer zo stevig op zijn poten. Watson is een fantastische kameraad met wie we nog jaren plezier willen beleven. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij zo lang mogelijk fit blijft.?
T.M. – via e-mail

Alle levende wezens verouderen, dat is onvermijdelijk. Maar het is mogelijk om een aantal problemen die daarmee gepaard gaan te voorkomen. Tegenwoordig leven huisdieren veel langer. Dat is te danken aan de ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Maar vergeleken met ons hebben honden een veel korter leven en worden ze sneller oud. En dat betekent dat ze al veel eerder hulp nodig hebben.
Kleine rassen leven over het algemeen langer dan grote. Soms worden kleine honden zelfs ouder dan vijftien, terwijl de meeste grote honden nog geen twaalf worden. In het algemeen wordt een grote hond als Watson vanaf zijn zevende als bejaard beschouwd.
Ouderdom als zodanig is geen ziekte, maar verzwakt wel de meeste orgaansystemen, het immuunsysteem, en ook de gewrichten en spieren. Oudere huisdieren worden meestal sneller ziek en hebben ook meer moeite om te herstellen.
Tot voor kort richtten dierenartsen zich pas op het behandelen van ouderdomsziekten op het moment dat die optraden. Tegenwoordig zijn er dierenartsen die met een holistische, geïntegreerde aanpak streven naar het versterken van het dierenlijf en het voorkomen van ouderdomsgerelateerde problemen.
Ik geef u graag enkele tips om uw hond gezond en gelukkig te houden, ook wanneer hij oud en grijs is. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.