Bijzondere bessen

Alle bessen zijn superfoods en u kunt ze vrijwel overal aan toevoegen: aan zoete ontbijt- en nagerechten, maar ook aan hartige gerechten. Kirsten Hartvig legt uit waarom ze zo gezond zijn en hoe u ze verwerkt in een heerlijk wokgerecht.

Bessen behoren tot de gezondste voedingsmiddelen die er zijn. Eeuwenlang werden ze door inheemse volkeren van over de hele wereld gebruikt als voedsel en medicijn. Ook nu nog eten mensen die in en van de natuur leven heel veel verschillende soorten wilde bessen vanwege de voedingswaarde en positieve gezondheidseffecten.
Veel bessen, zoals druiven, cranberry’s en gojibessen, zijn eenvoudig te drogen en te bewaren. Andere bessen, die te waterig zijn om goed te kunnen drogen, kunnen worden ingevroren of ingemaakt.
Veel van bessen gemaakte likeuren, wijnen, siropen en jams die we nu graag eten en drinken, zijn van oorsprong geneeskrachtige middelen die werden gebruikt om de gezondheid te verbeteren en ziekten te bestrijden. Zwarte bessen werden bijvoorbeeld gebruikt als hoestmiddel, lang voordat er jam en vitamine C-drankjes van ze werden gemaakt. En vlierbessenwijn was ooit een populair (en doeltreffend) middel tegen grieperige verkoudheid. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.