Gezond verstand

Huisarts Sarah Myhill past een behandeling voor een patiënt met polymyalgie toe, die is gebaseerd op voeding.

Jo, een vriendin van me die net als ik paardrijdt, was altijd fit en gezond. Maar in 2005, toen ze 57 was, kreeg ze spierreuma (PMR of polymyalgia rheumatica) (: een akelige ontstekingsziekte van pezen en slijmbeurzen, die pijn en stijfheid veroorzaakt.
Een BSE-bloedtest toonde aan dat haar bezinking was gestegen van 34 naar 97 mm/uur. (BSE meet de bezinkingssnelheid van rode bloedcellen. De test wordt vaak gebruikt voor de diagnose van reumatische aandoeningen en andere ontstekingsziekten. Een normale BSE is 30 mm/uur.)
Ze kreeg hoge doseringen corticosteroïden voorgeschreven, maar daar ging ze zich vooral duf en moe van voelen. Ze kon niet meer paardrijden, alleen nog wat rondstrompelen.

Het basispakket
Toen ze op mijn spreekuur kwam, schreef ik haar mijn ‘basispakket’ voor: een combinatie van het stenentijdperkdieet (of paleodieet) en voedingssupplementen (multivitaminen en -mineralen plus extra vitamine D en C). Het dieet is gebaseerd op wat onze vroege voorouders aten: vlees, vis, groenten, noten en zaden, en vermijdt voedingsmiddelen als zuivel, granen en alles wat suikerrijk en bewerkt is.
Omdat Jo ook beginnende osteoporose had, adviseerde ik extra hoge doses vitamine D plus 250 mg strontium per dag. Van strontium is bewezen dat het helpt bij osteoporose. Maar de vorm die meestal door artsen wordt voorgeschreven, is strontiumranelaat, dat niet in de natuur voorkomt en bovendien aspartaam bevat. Ik gebruik liever natuurlijk strontiumchloride of -carbonaat. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.