Junkfood is niet goedkoop

Junkfood en kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo goedkoop als mensen vaak denken, zegt Rob Verkerk.

Een slecht eet- en leefpatroon lijkt een grote rol te spelen bij chronische ziekten en vroegtijdig overlijden. De ziekten die we als gevolg van een ongezonde leefstijl kunnen krijgen – vooral diabetes type 2, obesitas, hartkwalen en sommige veelvoorkomende vormen van kanker – veroorzaken onnodig, vaak jarenlang lijden. Ze zijn vaak te voorkomen door iets aan ons eet- en leefpatroon te doen.
Uitgebreid onderzoek laat een sociaal dilemma zien: hoger opgeleide mensen hebben minder last van deze ziekten omdat ze verstandiger eten. Vervolgens wordt ons in de media wijsgemaakt dat mensen die het niet zo breed hebben dat dure, gezonde eten gewoonweg niet kunnen betalen; ze moeten wel junkfood en kant-en-klaarmaaltijden kopen omdat ze zich iets gezonders niet kunnen veroorloven.
Maar het kostenargument is een fabeltje, het ontwikkelingsniveau speelt wel een rol. Het lijkt erop dat armere mensen minder informatie over gezonde keuzen tot hun beschikking hebben, en minder zin hebben om natuurvoedingsmiddelen te kopen en zelf een maaltijd te bereiden dan hoogopgeleiden. Maar dit gedrag wordt in stand gehouden, vermoeden we, door al die berichten dat junkfood en kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt zo goedkoop zouden zijn. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.