Detoxen: ja of nee?

Detoxen blijft toenemen in populariteit en er zijn steeds meer methodes om het lichaam te ontdoen van alle slechte stoffen. Maar helpt ontgiften ook echt? Of is het niet meer dan een fabel of slimme marketingtruc?

Net als over homeopathie zijn de meningen over detoxen duidelijk verdeeld over twee kampen: de sceptici en overtuigde tegenstanders aan de ene kant en de alternatieve therapeuten (door hun tegenstanders vaak ‘kwakzalvers’ of ‘charlatans’ genoemd) aan de andere kant. Detoxen wordt bejubeld door de voorstanders, bijvoorbeeld door Hollywoodsterren als actrice Gwyneth Paltrow, voor wie het een vast onderdeel is van haar gezondheidsrituelen. En het wordt net zo hard bespot door de tegenstanders, die beweren dat het gewoon een makkelijke manier is voor oplichters om snel geld te verdienen.

Hoewel het momenteel vooral een modewoord lijkt, vindt detoxen zijn oorsprong in verschillende eeuwenoude geneeswijzen. De traditionele Indiase geneeskunde Ayurveda kent bijvoorbeeld reinigende en zuiverende kuren, en ook de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) heeft verschillende methoden voor jie du, oftewel het verwijderen van giftige stoffen. Detoxen vormt ook de basis van de natuurgeneeskunde. Volgens deze geneeskunde is de ophoping van giftige stoffen in ons lichaam een mogelijke oorzaak van vele ziekten.
Voorstanders beweren dat detoxen een effectieve manier is om het lichaam te ontdoen van giftige stoffen die anders de gezondheid kunnen aantasten en zelfs (chronische) ziekten kunnen veroorzaken, zoals spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, depressies, darmproblemen, hartziekten en zelfs kanker. Er bestaan talloze producten die daarbij zouden kunnen helpen: speciale detoxsapjes en -smoothies, vitaminen, kruidentheeën en tincturen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.