Laat uw hersenen weer groeien

Cognitieve achteruitgang is geen onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. Psycholoog Brant Cortright legt uit dat hersenen zichzelf op elke leeftijd kunnen vernieuwen.

Mary kwam voor het eerst bij me vanwege stress op haar werk, depressieve buien en het slechter functioneren van haar geheugen. Ze was achter in de dertig en werkte als jurist voor een toonaangevend Fortune 500-bedrijf. Ze vertoonde tekenen van het metaboolsyndroom: een hoge bloedsuiker, veel buikvet, hoge bloeddruk en geen zin in seks.
Hoewel ze zeer bekwaam was in haar vak, was ze heel onzeker over zichzelf en over hoe ze haar werk deed, en ze had het gevoel dat ze altijd tekortschoot. Toen ik met haar praatte over haar gedachten en ideeën, ontdekte ik dat ze een kille, emotioneel afstandelijke moeder had, die de oorzaak vormde van haar kwetsbare gevoel van eigenwaarde.
Door die vroegere relatie vond ze nu alle relaties gevaarlijk, daarom hield ze mensen op een afstand. Om een gevoel van veiligheid en liefde te ervaren zocht ze haar heil bij ‘troosteten’. Eigenlijk at ze typisch Amerikaans, met veel suikers en koolhydraten, veel junkfood en gefrituurd voedsel.
Mary kwam bij mij in therapie om haar oude wonden te laten genezen, maar ze onderging ook ingrijpende veranderingen doordat ze haar dieet omgooide. Wat ze altijd at als ze troost zocht, waren precies die dingen waardoor ze gevoelig werd voor stress en depressie, en die haar geheugen en neurogenese (de aanmaak van nieuwe neuronen of hersencellen) belemmerden.
Na een halfjaar was haar buikvet grotendeels verdwenen, maar de verandering in haar stemming viel het meest op. En doordat ze visolie, groene thee, kurkuma en bosbessen op haar nieuwe, suikerarme menu had gezet, bleek haar neurogenese duidelijk te zijn verbeterd. ‘Ik kon volop gezonde, vette voedingsmiddelen eten, die ik vroeger meed. Daardoor zat ik lekkerder in mijn vel, ik voelde me rustiger en stond steviger in mijn schoenen,’ zegt ze. ‘De stress op mijn werk lijkt nu niet zo belangrijk meer, en ik heb nog maar zelden last van sombere gedachten.’
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
Cognitieve achteruitgang