Kokoslekkernij

Onbezorgd genieten van een gezond maar vooral lekker tussendoortje met veel kokos en chocolade.

Door: Markéta Bola

Wanneer u trek hebt in iets zoets, probeer dan eens deze heerlijke in chocolade gehulde kokosnootrepen
zonder geraffineerde suikers en zuivel. Om ze te maken gebruikt u kokosolie. Uitit recente onderzoeken naar de voordelen van virgin kokosnootolie blijkt dat deze olie een anti-stress- en anti-oxiderend effect kan hebben.1 De andere twee ingrediënten in dit recept die rijk zijn aan antioxidanten en die vrije radicalen bestrijden, zijn cacaopoeder en boter. En wanneer u ook nog een boost aan proteïnen wilt, maak dan de variant die onder andere gemalen amandelen bevat, en SunWarrior eiwitpoeder: een rauw, veganistisch proteïnesupplement dat verkrijgbaar is in natuurwinkels en online.
Deze repen zijn heerlijk zoet en geven een verzadigd gevoel. Versier ze met wat mooie bloemen, en daarna: gezond genieten maar!

Kokos-cacaorepen
Voor 6 repen
Nodig:
60 g gedroogde kokos
2 eetlepels kokosolie, koudgeperst (gesmolten)
3 eetlepels rauwe honing (of kokospalm- of agavenectar)
snufje Himalayazout
snufje vanillepoeder

Variatie met veel proteïne
Voor 18 stukken (van ongeveer 2,5 cm)
30 g gedroogde kokos
50 g amandelpoeder
2 eetlepels kokosolie, koudgeperst (gesmolten)
2 eetlepels rauwe honing (of kokospalm- of agavenectar)
1 eetlepel SunWarrior rauwe-eiwitpoeder
snufje Himalayazout
snufje vanillepoeder

Voor de chocoladetopping
Genoeg voor beide recepten
120 g kokosolie, koudgeperst (gesmolten)
3 eetlepels gedroogde kokos
80 g rauwe honing
30 g cacaopoeder
2 eetlepels sint-jansbroodpoeder
2 eetlepels cacaoboter, koudgeperst (gesmolten)
snufje Himalayazout

Gebruiksaanwijzingen 1 Kies een recept (of probeer ze allebei) en mix alle ingrediënten in de keukenmachine tot een glad beslag, of kneed de ingrediënten met uw handen. 2 Bedek een kleine bakvorm (ongeveer 11 x17 cm) met huishoudfolie. Let erop dat u genoeg folie heeft om over de rand te kunnen vouwen; zo kunt u later het mengsel makkelijk uit de vorm halen. 3 Giet het mengsel in de vorm en duw stevig aan met uw vingers of een lepel om een egaal oppervlak te krijgen. 4 Plaats het mengsel 20 minuten in de koelkast. 5 Bereid de chocoladetopping door eerst de kokosolie au bain marie te smelten in een kom boven een pan water op laag vuur. Voeg daarna de overige ingrediënten toe. Smelt de cacaoboter op dezelfde manier, en meng samen met overige ingrediënten tot een gladde chocoladesaus.
6 Giet de helft van de chocoladesaus over de vulling in de bakvorm. Zet terug in de koelkast tot de chocoladetopping hard is. 7 Verwijder het baksel uit de vorm en leg het ondersteboven neer, met de chocoladetopping dus aan de onderkant.
8 Snijd het baksel met een scherp mes in repen (of in hapklare stukken en bedek de stukken met de rest van de chocoladesaus. 9 Plaats de stukken terug in de koelkast zodat de chocola kan harden. Herhaal het proces indien u een dikkere laag chocolade wilt. De repen zijn een aantal weken houdbaar in de koelkast.
References
1 Exp Ther Med, 2015; 9: 39–42
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.