Kwade dampen

E-sigaretten zouden een veilige manier zijn om van het roken af te komen. Maar, zo ontdekte Cate Montana, het roken ervan kent zo zijn eigen gevaren.

Door: Cate Montana

Iedereen weet dat sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid. Tabaksrook bevat meer dan 7000 chemicaliën. Van minstens 70 daarvan weten we dat ze kanker veroorzaken, en van een heleboel andere is bekend dat ze tot longemfyseem, hartziekte en allerlei andere gezondheidsproblemen leiden. Maar we wéten tenminste welk gevaar we lopen als we er een opsteken.
Bij elektronische sigaretten weten mensen dat niet. Er is nog maar weinig bekend over de gevolgen voor onze gezondheid bij het gebruik van deze modieuze, stijlvolle en kleurrijke apparaatjes: het zogeheten dampen of vapen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten: van e-sigaretten die eruitzien als gewone sigaretten, compleet met een rood puntje dat oplicht als je eraan trekt, tot e-pijpen, e-sigaren en shisha-pennen. Sommige hebben een ontwerp dat eruitziet als een alledaags object, bijvoorbeeld een balpen, of ze zijn prachtig versierd om ermee te kunnen pronken.
Maar welke kleur, vorm of naam je er ook aan geeft, ze zijn allemaal ontworpen om er damp mee te inhaleren die nicotine bevat.
De meeste e-sigaretten werken op batterijen en gebruiken een verwarmingselement voor het verwarmen van de e vloeistof of e-liquid: meestal glycerine of propyleenglycol, vermengd met nicotine en smaakstoffen. De vloeistof wordt verhit tot temperaturen tussen 65 en 120 °C (maar er is ook 250 °C gemeten), waardoor er damp ontstaat die kan worden geïnhaleerd.1
Propyleenglycol (of propaan-1,2-diol) is een kleur-, geur- en smaakloze synthetische stof, die wordt gebruikt bij de productie van kunststof. Het wordt vaak gebruikt om mist te creëren in discotheken en theaters. Maar ook in de voedselindustrie wordt het gebruikt. Glycerine is een zoet smakende, geur- en kleurloze stof, gewonnen uit dierlijke en plantaardige vetten. De e vloeistof kan naast nicotine en smaakstoffen ook onzuiverheden bevatten. Daarover later meer.
E-sigaretten werden in 2003 in China uitgevonden en zijn vanaf 2007 over de hele wereld razend populair geworden. Het gebruik van e-sigaretten raakte al snel in zwang als vapen of dampen. De bezigheid werd verwelkomd als ‘hét antwoord’ op de gezondheidsrisico’s van tabak en als een geschikt middel om mensen van het roken af te helpen.
Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat 4,1 procent van de Nederlandse bevolking in 2014 elektronische sigaretten gebruikte.2 In 2013 was dat 2,5 procent en in 2012 één procent, dus het aantal gebruikers is snel toegenomen. Vrijwel alle e-sigaretgebruikers roken ook tabak, of deden dat in het verleden.
Met een jaarlijkse omzet van $ 3,7 miljard alleen al in de VS, wekt het geen verbazing dat er meer dan 500 merken e-sigaretten zijn, met zo’n 7700 verschillende smaken om aan de alsmaar groeiende vraag te voldoen. Natuurlijk zijn de grote tabaksfabrikanten op deze vraag ingesprongen en ze verkopen elk hun eigen e-sigaretten. Maar de meeste merken zijn afkomstig van onbekende bedrijfjes van over de hele wereld. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
Vapen, e-sigaret stoppen met roken