Borstkanker voorkomen

Er gaan steeds meer geluiden op om gezonde vrouwen medicijnen te geven die borstkanker moeten voorkomen. Maar die medicijnen zijn slecht voor botten en hart. Celeste McGovern gaat op zoek naar betere alternatieven.

De meeste mensen hebben nog nooit van aromataseremmers gehoord. Toch worden ze al jarenlang gebruikt door vrouwen die voor borstkanker zijn behandeld, om te voorkomen dat de ziekte terugkomt. Verder worden ze soms geslikt door bodybuilders die anabole steroïden nemen om spiermassa te ontwikkelen. Zij gebruiken aromataseremmers omdat die de oestrogeenspiegel in het lichaam verlagen en zo de bijwerkingen van steroïden – zoals borstontwikkeling en libidoverlies – tegengaan. Eigenlijk gebruiken ze dus de ene hormoonbehandeling om de nadelige effecten van de andere hormoonbehandeling tegen te gaan.
Dit is de meest voorkomende niet-geïndiceerde (‘off-label’) gebruiksvorm van deze medicijnen, die officieel alleen goedgekeurd zijn als hormoonbehandeling bij borstkanker.
Britse en Amerikaanse artsen worden nu echter aangespoord om aromataseremmers off-label voor te schrijven bij een ‘patiënten’-groep die uit gezonde vrouwen bestaat. De medicijnen kunnen namelijk worden voorgeschreven als een goedkoop middel dat de kans op borstkanker bij vrouwen kan halveren en tienduizenden levens kan sparen. Daar hebben verschillende Engelstalige kranten de afgelopen jaren over bericht.
Het Britse NICE, dat de kosteneffectiviteit van medicijnen beoordeelt, heeft eind 2016 een voorlopige richtlijn vrijgegeven, waarin het instituut adviseert om gezonde postmenopauzale vrouwen met een gemiddeld tot hoog risico op borstkanker de aromataseremmer anastrozol voor te schrijven, om daarmee hun kans op borstkanker te verkleinen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
Borstkanker voorkomen hormoonbehandeling