Ondanks de richtlijnen zijn statines niet voor iedereen geschikt, zo waarschuwen artsen

Gezondheidsvoorlichters hebben het goed mis als het om de preventie van hartziekten gaat, zeggen artsen. Volgens de nieuwe richtlijnen moet praktisch iedereen cholesterolverlagende statines gebruiken als men ouder wordt – en dan dreigt het gevaar van overmedicalisering.

Bijwerkingen

De Britse huisartsenvereniging, de Royal College of General Practitioners (RCGP) die de belangen behartigt van 52.000 huisartsen, benadrukt dat veel mensen zouden weigeren om deze middelen te nemen als zij alle bijwerkingen kenden. ‘Veel mensen zullen geen statines willen gebruiken als ze op de hoogte zijn van alle feiten – en huisartsen zullen de keuze van de patiënt respecteren,’ zo zegt Helen Stokes-Lampard, de voorzitter van de RCGP.

En in de meeste gevallen is het gebruiken van statines totaal overbodig. Volgens de meest recente risicoscores van het Britse NICE (National Institute for Health and Care Excellence) komt praktisch iedere man ouder dan 60 en iedere vrouw vanaf 75 jaar in aanmerking voor een behandeling met statines. ‘Dit zou alle alarmbellen moeten doen rinkelen, omdat niet duidelijk is of iedere 60-jarige man of 75-jarige vrouw baat zal hebben bij een behandeling met statines,’ zo zegt zij.

De nieuwe NICE risicoscores moeten volgens Stokes-Lampard gezien worden als richtlijnen, en geen regel waarvan niet afgeweken mag worden. Andere factoren moeten ook meegenomen worden bij het voorschrijven.

Haar commentaren zijn een reactie op een overzichtsstudie van recente NICE scores, die stellen dat 11.8 miljoen mensen (37 procent van alle volwassenen in het Verenigd Koninkrijk) zouden moeten starten met een behandeling met statines. De behandeling zou al kunnen beginnen bij mensen die niet ouder zijn dan dertig als ze een hoge risicoscore hebben, en bij praktisch iedere oudere.

Bron: The British Journal of General Practice