Medicatiefouten

Geneesmiddelen zijn uit zichzelf gevaarlijk genoeg, maar bij verkeerd gebruik kunnen ze fataal zijn. Dit is een veelvoorkomend probleem: in de Verenigde Staten maakt om de 21 seconden iemand een ernstige medicatiefout, wat goed is voor 10,5 miljoen fouten per jaar.

US National Poison Database System

Deze fouten worden thuis gemaakt, maar een derde van deze mensen belanden in het ziekenhuis en sommigen overleven het niet, zo blijkt uit onderzoek op basis van dossiers uit het US National Poison Database System, een landelijk registratiesysteem.

Het aantal ernstige medicatiefouten verdubbelde tussen 2000 en 2012 en geneesmiddelenfabrikanten zijn hier deels verantwoordelijk voor, omdat ze onduidelijke verpakkingen en labels maken, beweren de onderzoekers.

Verkeerde medicatie

De meest voorkomende fouten zijn het innemen van de verkeerde medicatie, een verkeerd gebruik of het twee keer achter elkaar innemen van de medicijnen. Kinderen worden ook vaak het slachtoffer als ze de medicijnen van hun ouders gebruiken.

De geneesmiddelen die het vaakst leiden tot een ernstige reactie waren geneesmiddelen tegen hartziekten en pijnstillers. Zij zijn goed voor meer dan twee derde van de sterfgevallen.

Betere productverpakkingen

‘Bij het verminderen van medicatiefouten is een rol weggelegd voor geneesmiddelenfabrikanten en apothekers. Er is ruimte voor verbetering van productverpakkingen en labels. Doseringsinstructies zouden duidelijker moeten zijn, in het bijzonder voor patiënten en verzorgers met een beperkte geletterdheid of gecijferdheid,’ aldus onderzoeker Henry Spiller van de Ohio State University College of Medicine.

Bron: Clinical Toxicoligy