Kauw je voedsel om je brein te helpen

Kauw je voedsel goed! Dat is het advies aan iedere oudere, en de medische wetenschap toont aan dat dit een belangrijk advies is.

Geheugen en leren

Goed kauwen op ons voedsel helpt om een goed geheugen en leervaardigheden te behouden, aldus onderzoekers van de Tokyo Medical en Dental University.

De beweging van het kauwen stimuleert ons centraal zenuwstelsel, en helpt het maxillofaciaal weefsel – dat zich in onze mond, kaak en gezicht bevindt – om zich te ontwikkelen tijdens onze groei.

Timing

Deze ontdekking had niet beter getimed kunnen worden. Mensen kauwen niet goed, en vooral kinderen slikken hun voedsel door terwijl ze er amper op kauwen, zeggen de onderzoekers. Zij zagen een duidelijke achteruitgang van het vermogen om te kauwen als mensen ouder worden, en zij menen dat dit alles te maken heeft met een verminderde hersenfunctie.

In laboratoriumexperimenten met muizen stelden zij vast dat muizen die voedsel in poedervorm aten – zodat ze niet hoefden te kauwen – slecht presteerden op geheugentests tot wel 24 uur na het eten, terwijl muizen die vast voedsel kregen met gemak slaagden voor de tests.

Kleinere hippocampus

De niet-kauwers hadden een kleinere hippocampus – het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het geheugen en algemene cognitieve vaardigheden, zoals leren – en hun maxillofaciale spieren en botten waren minder goed ontwikkeld.

Goed kauwen is goed voor ons allemaal, aldus de onderzoekers. Jonge mensen leren makkelijker, terwijl de ouderen hun cognitieve vaardigheden op peil kunnen houden, en zelfs de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie kunnen worden voorkomen.

Bron: Journal of Dental Research