Vitamine D: een daadkrachtige dosis

Gezondheidsautoriteiten blijven maar zeggen dat te veel vitamine D niet goed is, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat hoge doses van deze vitamine – tot wel 5000 microgram – kunnen helpen bij het herstellen van schade aan de huid, zoals bij verbranding door de zon. Cate Montana heeft dit onderzocht.

Je komt maar zelden iemand tegen die nog last heeft gehad van zonnebrand. De meesten van ons hebben dit veel vaker meegemaakt. Dat is niet goed. Onderzoek laat zien dat het aantal keren dat iemands huid in zijn leven is verbrand in de zon, direct verband houdt met een verhoogde kans op melanoom (bij verbranding op jongvolwassen leeftijd), en op basaalcelcarcinoom (BCC) en plaveiselcelcarcinoom (PCC) bij verbranding op jongvolwassen of volwassen leeftijd.1

Onlangs is een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van hooggedoseerde, via de mond (oraal) ingenomen vitamine D op zonnebrand. De resultaten van dit onderzoek zijn hoopgevend: mocht u per ongeluk verbranden in de zon, dan zou een megadosis vitamine D kunnen helpen om de ergste effecten te ontlopen.
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.