Een pilletje van niets: het enige werkzame bestanddeel bent u zelf

In het geneesmiddelenonderzoek worden van oudsher placebo’s of neppillen gebruikt. Robert Richman gaat nu een stap verder: hij introduceert de Xpill.

Stel dat u een pilletje zou krijgen dat eigenlijk gewoon een snoepje is. Dat dus geen chemisch bestanddeel bevat dat een bepaald effect op uw lichaam kan hebben. U krijgt dit te horen voordat u het pilletje inneemt, maar desondanks beginnen er dingen te gebeuren. Bepaalde problemen in uw leven beginnen zich op te lossen, of pijntjes verdwijnen.

De 'neppil' is een bekend concept in de geneeskunde. Daar heet het een placebo en de werking ervan wordt vaak vergeleken met die van een echt medicijn. Patiënten krijgen daarbij een van de twee, maar zonder te weten welke. De placebo is waarschijnlijk het krachtigste 'medicijn' dat ooit is uitgevonden: het gemiddelde succespercentage bij de ziektes waarbij het placebo-effect is onderzocht, is ongeveer 30 procent. En dan te bedenken dat een echt medicijn als effectief wordt beschouwd als het bij iets meer dan 30 procent van de patiënten een positieve uitkomst geeft.
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.