Afvallen en vitamine D verminderen kans op kanker

Afvallen is een goede manier om ontstekingen in uw lichaam tegen te gaan, een van de belangrijkste oorzaken van een heleboel ziekten: van gewrichtsontsteking en hart- en vaatziekten tot sommige soorten kanker. Dit lukt nog beter als u daarnaast ook nog vitamine D-supplementen slikt.
Beide manieren helpen elk op zich al om chronische ontstekingen tegen te gaan, maar een combinatie van de twee is nog effectiever.
Onderzoekers van het Amerikaanse kankeronderzoeksinstituut Fred Hutchinson onderzochten beide methoden en een combinatie van beide methoden bij een groep van 218 vrouwen met overgewicht en een tekort aan vitamine D. Alle vrouwen deden een jaar lang vijf dagen per week aan lichaamsbeweging. De helft van de vrouwen kreeg 2000 IE (50 microgram) vitamine D per dag, terwijl de andere helft een placebo of suikerpil kreeg.
Aan het eind van het jaar waren bij alle vrouwen de biomarkers voor ontstekingen gedaald, namelijk de hoeveelheid interleukine-6 (IL-6). Bij degenen die ook vitamine D hadden gekregen, bedroeg deze daling maar liefst 37 procent. Degenen die alleen aan lichaamsbeweging hadden gedaan en daarnaast een placebo hadden ingenomen, zagen hun ontstekingsmarkers met slechts 17 procent dalen.
De veranderingen deden zich alleen voor bij vrouwen die minimaal vijf procent van hun lichaamsgewicht kwijt waren. De onderzoekers concluderen daarom dat de combinatie van afvallen en vitamine D-supplementen kan zorgen voor een opvallende verlaging van interleukine-6.
Een grote hoeveelheid IL-6 wordt in verband gebracht met bepaalde soorten kanker, diabetes, hart- en vaataandoeningen, en zelfs depressie.
Bron: Cancer Prevention Research, 2015; doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0449

Trefwoorden
afvallen, vitamine D ontstekingen