Grenzen verleggen

We leven steeds langer, maar dat betekent niet automatisch dat we beter af zijn – althans niet volgens de moderne geneeskunde. In de VS zijn 85-plussers de snelst groeiende groep binnen de totale bevolking, en naar schatting zal in 2030 een op de vijf Amerikanen (zo’n 72 miljoen) 65 jaar of ouder zijn. Amerikanen worden dus ouder dan ooit tevoren, maar ze zijn niet per definitie gezonder.

Vorig jaar kondigde het Britse International Longevity Centre aan dat nog geen derde van de Britten in gezonde toestand de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar zal bereiken. Op dit moment heeft een op de vijf 65-plussers in Groot-Brittannië een of andere lichamelijke beperking, die meestal samenhangt met chronische ziekten zoals hart- en vaataandoeningen.

Althans, zo luiden de statistieken van de artsen, maar die hangen sterk af van de definitie die zij hanteren voor ‘gezondheid’ en ‘ziekte’. Op veel terreinen van de medische wetenschap zijn de spelregels in de afgelopen jaren namelijk veranderd. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
gezondheid, ziekte, ouder worden, bloeddruk verkoudheid