Bittere pil

De anticonceptiepil is gemakkelijk in gebruik en doet wat hij moet doen. Toch zijn er vijf goede redenen om een alternatief te overwegen.

Door Joanna Evans

Zo’n driehonderd miljoen vrouwen hebben hem ooit in hun leven gebruikt en ruim 100 miljoen vrouwen op de wereld slikken hem op dit moment. En dat is logisch, want de pil is een van de betrouwbaarste en gemakkelijkste vormen van anticonceptie die we kennen. Vaak biedt hij ook nog andere voordelen, zoals een gunstig effect op acne en een lichtere, minder pijnlijke menstruatie.
Er zijn echter ook steeds meer aanwijzingen dat vrouwen die aan de pil zijn, risico lopen op allerlei ernstige bijwerkingen – van bloedstolsels en beroertes tot oogproblemen en kanker. En dan hebben we het nog niet over allerlei ‘kleine’ nadelen van de pil, zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn en minder zin in seks.
Artsen en geneesmiddelentoezichthouders blijven volhouden dat de voordelen van de pil opwegen tegen de risico's. Maar steeds meer onderzoeken spreken dat tegen. Bovendien bestaan er allerlei andere manieren om zwangerschap te voorkomen die veel veiliger zijn.
Hieronder staan vijf feiten uit recent wetenschappelijk onderzoek die u over de pil moet weten – vijf goede redenen om ermee te stoppen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
anticonceptie; de pil; hormonen