Smartphones en straling

Natuurkundige Guy Hudson verdiept zich in elektromagnetische vervuiling en geeft negen tips voor een veilige omgang met de mobiele telefoon.

Al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw onderzoeken wetenschappers hoe mensen reageren op elektromagnetische golven, en publiceren zij artikelen over de impact van straling op de gezondheid. De resultaten van al die onderzoeken roepen de vraag op of het wel slim is om een zender tegen je hoofd te houden die gepulste microgolven uitzendt – want dat doe je als je mobiel belt.
Het bewijs dat draadloos telefoongebruik samenhangt met gezondheidsproblemen neemt toe, hoewel het moeilijk is om een direct verband aan te tonen met bijvoorbeeld kanker. Dat komt doordat kanker zich vaak pas ontwikkelt jaren nadat de eerste blootstelling aan straling heeft plaatsgevonden. Andere gezondheidsproblemen bij mobiel telefoongebruik kunnen zich echter veel sneller aandienen. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan binnen een tijdsbestek van een paar dagen of zelfs uren. De vruchtbaarheid van mannen blijkt sterk te dalen na kortstondige blootstelling aan de signalen van een mobiele telefoon. Wat nog erger is: telefoonstraling blijkt ook het menselijke DNA te beschadigen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
smartphones, straling elektromagnetische vervuiling