Voeding tegen ontsteking

Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij uiteenlopende ziektes − van hartkwalen tot depressies. Voedingsdeskundige Julie Daniluk bestrijdt ze met haar voedingsmethode met ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

Door Julie Daniluk

Een ontsteking is een immunologische reactie op een verwonding, op giftige stoffen, allergieën en infecties, en de oorzaak van pijn, roodheid, warmte en zwelling in het aangetaste gebied. Aangezien meer dan zeventig procent van de cellen van ons immuunsysteem te vinden is in de binnenbekleding van het spijsverteringskanaal, hebben de verschillende voedingsmiddelen die daar aanwezig zijn en de wisselwerking ertussen, een enorme invloed op uw immunologische reactie. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de ontsteking remmen, terwijl andere voedingsmiddelen die juist aanwakkeren.
Hebt u vaak maagpijn na het eten van uw lievelingsijsje? Zegt de huisarts dat u een lopersknie (runner’s knee) hebt terwijl u alleen soms moet rennen om de bus te halen? Als dit u bekend voorkomt, dan maakt u deel uit van een groeiende groep mensen die al op jonge leeftijd last hebben van chronische pijn. Merkwaardig genoeg vinden veel westerse mensen boven de dertig pijn een normaal verschijnsel dat onderdeel is van het verouderingsproces. In de VS en Canada, en ook in het Verenigd Koninkrijk, heeft een op de vijf mensen artritis. In Nederland ligt dat percentage lager: volgens het Reumafonds zijn er in Nederland circa twee miljoen mensen met een vorm van gewrichtsontsteking. Het zorgt er in elk geval voor dat de bestrijding van gewrichtspijn hoog op het prioriteitenlijstje van de gezondheidszorg staat. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
voeding, ontstekingen Julie Daniluk