De mammografiegekte

Door de opkomst van mammografie als de voornaamste screeningsmethode zijn methoden als thermografie en echografie in de verdrukking gekomen, en dat terwijl ze een cruciale rol kunnen spelen en vrouwen kunnen helpen borstkanker te overleven.


Paulien voelde zich belabberd toen ze naar een centrum voor alternatieve geneeswijzen ging, in de buurt van haar huis in Liverpool. Slechts enkele dagen daarvoor had ze in het plaatselijke ziekenhuis 12 mammogrammen en 21 biopsieën ondergaan, allemaal binnen één dag, waardoor ze bont en blauw zag. Ze was boos vanwege de arrogante en onverschillige houding van de artsen, maar ze was ook erg bang. Aan het einde van de stressvolle screening kreeg de zestigjarige Paulien te horen dat ze in haar rechterborst stadium-III-kanker had, het stadium vóór het terminale stadium. De arts had een onmiddellijke mastectomie aanbevolen, het volledig wegnemen van de borst.

Ze geloofde de diagnose niet; ze had niet eens knobbels in haar borst gevoeld. In plaats daarvan besloot ze een second opinion te vragen bij het gezondheidscentrum, dat onlangs was begonnen met het aanbieden van screenings door middel van thermografie. In het Verenigd Koninkrijk is de thermografische screening al in de vroege jaren tachtig door medici terzijde geschoven. Nu wordt ze alleen nog op luchthavens toegepast voor leugendetectie. Volgens radiologen is niet bewezen dat de technologie werkt, en ze wordt in geen enkele screeningsunit in het Verenigd Koninkrijk aangeboden. Ook door Nederlandse artsen wordt thermografie nog niet gebruikt. Maar even over de grens in Duitsland kun je voor nog geen 50 euro het onderzoek laten uitvoeren 1. Dertig jaar lang is het in Engeland een normaal alternatief geweest voor het mammografie-onderzoek. Bij een mammogram wordt gekeken naar massa, maar met thermografie wordt activiteit in beeld gebracht, meestal afkomstig van de warmte die door een snelgroeiend kankergezwel wordt afgegeven. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
mammografie, borstkanker, screening, thermografie, preventie