Van de hoofdredactie: geldzucht

Waarom farmafraude en geneesmiddelenrisico’s zelden in het nieuws komen.

Het hoofdartikel van deze maand legt twee onthutsende statistieken bloot over Big Pharma: in 2011 stond die te boek als de meest frauduleuze bedrijfstak ter wereld, en bleken medicijnen dodelijker te zijn dan het verkeer – met één sterfgeval per veertien minuten in alleen al de Verenigde Staten.
Deze zorgelijke feiten lokken twee voor de hand liggende vragen uit: waarom heeft dit niet de krantenkoppen gehaald en waarom steigeren onze politici niet en eisen ze niet onmiddellijk toezicht? Het antwoord daarop is te vinden in een andere statistiek over de farma-industrie: voor elke pond of dollar die aan onderzoek wordt uitgegeven, wordt nog eens het dubbele besteed aan reclame en marketing, inclusief politieke lobby en beïnvloeding van de pers.
Rupert Murdoch’s krant The Australian accepteerde onlangs een niet bekend gemaakte som geld van de farma-industrie om een serie zogenaamd ‘onafhankelijke’ artikelen over gezondheidsbeleid te publiceren. Murdochs zoon James zit in het bestuur van de ‘Commissie maatschappelijk verantwoord ondernemen’ van de Britse geneesmiddelengigant GlaxoSmithKline, die externe aangelegenheden die ‘zouden kunnen leiden tot ernstige gevolgen voor het bedrijf en zijn reputatie’ beoordeelt; het gaat dan om externe factoren als The Times, The Sun, The Sunday Times en misschien Sky TV, die alle mede onder controle staan van James.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
geld farmaceutische industrie