Europa’s geneesmiddelwaakhond onder vuur

De belangrijkste regulerende instantie voor geneesmiddelen in Europa, het European Medicines Agency (EMA), dat vooral gefinancierd wordt door dezelfde farmaceutische industrie die het moet controleren, krijgt een onderzoek naar fraude te doorstaan.

Ambtenaren van het European Anti-Fraud Office onderzoeken de rol van het EMA bij de regelgeving rond het diabetesmiddel Mediator, dat in 2009 van de markt is gehaald nadat een verband was gebleken met ongeveer 2000 sterfgevallen. Al een decennium eerder waren er zorgen geuit dat het middel fatale hartafwijkingen kon veroorzaken.

Het middel, gefabriceerd door het Franse farmaceutische bedrijf Servier Laboratoires, was al 33 jaar op de markt en is in die tijd vooral in Frankrijk, Italië en Spanje voorgeschreven. Het is van de markt gehaald toen de fabrikant eindelijk toegaf dat het problemen van de hartkleppen kon veroorzaken.

Het EMA is in 1995 ingesteld om de regelgeving rond geneesmiddelen in heel Europa te harmoniseren en ontvangt ongeveer 80 procent van zijn financiering van de farmaceutische industrie, aldus Michèle Rivasi, de ‘groene’ europarlementariër die tot dit onderzoek heeft opgeroepen.

Bron: www.independent.co.uk/news/uk/crime/drug-watchdog-in-fraud-investigation-6258244.html
 

Trefwoorden
EMA, Servier Laboratoires Michele Rivasi