De kracht van suggestie

Een nieuw onderzoek naar het placebo-effect werpt een compleet ander licht op de rol van de geneeskunde
Een receptgeneesmiddel wordt vaak getest ten opzichte van een placebo – een suikerpilletje zonder geneeskrachtige werking – om te meten wat het effect is. En om de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek te waarborgen krijgen de proefpersonen niet te horen wie het geneesmiddel kreeg en wie het placebo. Een placebo heeft doorgaans een positief effect bij gemiddeld zo’n derde deel van de deelnemers. Dat effect wordt aan suggestie toegeschreven. Alle verbeteringen daarboven zouden aan het receptmedicijn te danken zijn.
Dit soort onderzoek staat bekend als ‘dubbelblind placebogecontroleerd’, omdat noch de deelnemer, noch de voorschrijver weet wie het echte medicijn krijgt. Deze ‘blindheid’ zou vooringenomen interpretatie van de resultaten moeten uitsluiten. Omdat deze ‘blindheid’ geacht wordt vertekening van de resultaten (bias) te voorkomen wordt dit als de ‘gouden standaard’ voor medicijnonderzoek beschouwd.
Maar als dit nu eens niet het hele verhaal is? Zou het mogelijk zijn dat de geest in alle gevallen de actieve heelmeester is, of men nu een medicijn krijgt of een placebo?
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
placebo-effect Kaptchuk