De feiten rond de relatie tussen cholesterol en hartziekte

 Al vijftig jaar lang wordt ons wijsgemaakt dat vetarme voeding en statines ons ‘slechte’ cholesterol moeten bestrijden. Maar ons lichaam maakt dat niet voor niets aan. Het beschermt ons tegen hartproblemen en zou wel eens ons beste verdedigingsmechanisme kunnen zijn.

Elk jaar wordt alleen al in de Verenigde Staten 26 miljard dollar uitgegeven aan statines (het medicijn tegen verhoogd cholesterol en hartproblemen). Minimaal het dubbele wordt betaald voor vetarme voedingsmiddelen, margarine en zuiveldranken. Dat is allemaal bedoeld om het gehalte aan ‘slecht’ LDL-cholesterol − dat de aderen zou verstoppen − te verminderen. Maar het begint erop te lijken dat wij al vijftig jaar op het verkeerde been zijn gezet met deze kruistocht tegen vet, dat in werkelijkheid wel eens levensreddend zou kunnen zijn. Het blijkt ons juist gezond te kunnen houden en beschermen tegen de hartziekten die het zogenaamd veroorzaakt.


Onbewezen ‘wetenschap’

Curieus genoeg is de theorie dat vet voedsel ¬– zoals vlees en zuivel – ons cholesterol verhoogt en op die manier onze aderen verstopt nooit bewezen. Toch wordt deze tot op heden nog verkondigd, precies zoals midden jaren vijftig het geval was. Web MD – een van de populairste medische internetsites – vertelt zijn bezoekers: ‘LDL-cholesterol (low-density lipoproteïne) kan het ook niet helpen dat het slecht is, dat ligt gewoon aan de chemische samenstelling. Die zorgt ervoor dat bloedvaten vernauwen.’ En ook: ‘Een LDL-cholesterolverlagend dieet bevat weinig verzadigd vet en voedingscholesterol. Door meer vezels en plantaardige sterolen te eten, zoals cholesterolverlagende margarine, kunt u het LDL-gehalte nog verder omlaag brengen’1. De site gaat compleet voorbij aan veertig jaren van onderzoeken waaruit blijkt dat deze beweringen niet kloppen. Nog in de afgelopen twee maanden zijn twee onderzoeken gepubliceerd die bevestigden wat een minderheid van de hartspecialisten al lang vermoedde: vet voedsel verhoogt het cholesterolgehalte niet.
Ze stelden ook iets vast dat de hele cholesteroltheorie onderuithaalt: cholesterol beschermt ons juist tegen hartziekte. Het zogenaamd slechte LDL-type – de tegenhanger van HDL-cholesterol (high-density lipoproteïne), dat kennelijk de slechte werking daarvan ongedaan maakt – speelt daarbij een vitale rol. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
cholesterol, industrie hartziekte