De risico’s van de versoepelde wetgeving voor Gentech-veevoer

Sinds 24 juni is de import van genetisch gemodificeerd (GM) veevoer in de EU toegestaan. Op die dag is de regelgeving voor GM-veevoer versoepeld. Volgens een Amerikaanse plantenexpert zouden we daarmee wel eens ziekten kunnen importeren naar onze gewassen en dieren. Deze expert, Don Huber, voorheen verbonden aan de universiteit van Purdue in Indiana, heeft zijn onderzoeksgegevens opgestuurd naar de Europese autoriteiten, op hun verzoek, maar zijn bevindingen blijken de introductie van GM-veevoer in Europa niet te kunnen stoppen.

De nieuwe regelgeving betekent dat in de toekomst veevoer op de markt in Europa kan komen met genetisch gemodificeerde bestanddelen die in de EU verboden zijn. Na de jarenlange intensieve lobby van pro-GM-groeperingen heeft de EU haar veto opgeheven voor gentechgewassen die niet waren toegelaten en waarvoor geen veiligheidstests waren uitgevoerd. Dr. Huber voorspelt dat in heel Europa de landbouw dezelfde kant op zal gaan als in Amerika, waar al ettelijke epidemieën hebben huisgehouden onder het vee en de oogst. Die worden veroorzaakt door gentechgewassen met de onkruidverdelger glycofosfaat, zegt hij. Door glycofosfaten krijgen gewassen een vorm van aids: hun natuurlijke afweersysteem verzwakt, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekteverwekkers en daar ook makkelijker aan doodgaan, waarschuwt hij. Vervolgens worden die gewassen door het vee gegeten, dat daardoor ook vatbaarder voor ziekten wordt.


De grootste boosdoener is producent Monsanto, aldus Huber. De soja en maïs van Monsanto zijn zeer rijk aan glycofosfaten. Huber heeft zelfs een nieuwe ziekteverwekker aangetroffen in de Roundup Ready GM-maïs en -sojabonen van Monsanto. Boeren hebben een stijging van 15 procent gemeld in het percentage onvruchtbaarheid onder het vee, alsmede een toename van het aantal spontane abortussen met 35 procent. Dat probleem verdwijnt als ze weer overstappen op niet-genetisch gemodificeerde soja en maïs.


BRONNEN: The Observer, 6 februari 2011 en www.eu-koordination.de

Trefwoorden
gen-tech, veevoer