Kaalheid bij mannen

Medische deskundigen hebben onlangs nog gewaarschuwd tegen het meest populaire middel tegen kaalheid. De ‘wondermiddelen’ hebben hun schaduwzijde, maar een natuurlijk middel als vitamine E blijkt ook uitstekend te kunnen helpen.


Finasteride, in Nederland verkrijgbaar onder de merknamen Propecia of Proscar, wordt gebruikt bij androgenetische alopecia (AGA) bij mannen, ofwel mannelijk-patroon kaalheid (MPK), de meest voorkomende vorm. Het medicijn zou bijwerkingen hebben op de geslachtsorganen, hoewel nergens op het etiket een waarschuwing staat. Het remt het enzym 5-alfa-reductase, dat testosteron omzet in een ander hormoon: dihydrotestosteron (DHT), de voornaamste oorzaak van haaruitval.
In klinisch onderzoek is aangetoond dat finasteride haaruitval kan stoppen bij tot 90 procent van de gebruikers en bij ruwweg de helft van hen zelfs tot nieuwe haargroei leidt1. Maar artsen in de Verenigde Staten en in Ierland waarschuwen ervoor dat het impotentie kan veroorzaken en andere bijwerkingen heeft op de geslachtsorganen. Zij willen dat er meer gedetailleerde productinformatie in de verpakking wordt bijgesloten.


Bijwerkingen van medicijnen
Geneesmiddelenfabrikant Merck, de fabrikant van Propecia, noemt op zijn website weliswaar een aantal van dit soort bijwerkingen – zoals verminderd libido, moeite om een erectie te krijgen en te behouden en verminderde spermaproductie – maar dat zou bij slechts twee procent van de gebruikers voorkomen. En volgens hun eigen onderzoek zouden deze bijwerkingen verdwijnen zodra men met het middel stopt. Er wordt echter door gebruikers ook gerapporteerd dat de bijwerkingen nog lang na het stoppen aanhouden. Onlangs berichtte een nieuwsprogramma op BBC Radio-1 over het geval van de 26-jarige James, die stopte met het middel nadat hij libidoverlies kreeg. Hij verwachtte dat het probleem zou verdwijnen, maar de verschijnselen werden alleen maar erger. ‘Na een week of drie (…) was ik min of meer volledig impotent’, zo zei hij. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
kaalheid, wondermiddelen vitamine