De sleutel tot MS

Nieuwe ontdekkingen rond multiple sclerose (MS) leiden tot een heel andere opvatting van de ziekte. Ze bieden tevens nieuw inzicht in andere auto-immuunziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer en van Parkinson.

Elena Ravalli was 37 jaar, toen ze in 1995 de diagnose multiple sclerose (MS) kreeg. Ze had klachten als duizeligheid, een doof gevoel, periodes van slecht zien en vermoeidheid: allemaal klassieke symptomen van MS. Maar wat er volgde, was allesbehalve klassiek of conventioneel en heeft de discussie over MS opengebroken: wat MS is, waar het door ontstaat en hoe het gerelateerd is aan vele andere zogeheten neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer, Parkinson en dementie.
Elena is getrouwd met Paolo Zamboni, hoogleraar vaatziekten aan de universiteit van Ferrara, in het noorden van Italië. Vanwege de diagnose van zijn vrouw begon hij zich te verdiepen in MS en alle normale verschijnselen ervan. Hij raakte er algauw van overtuigd dat de geneeskunde niet het hele plaatje kende.
Wereldwijd lijden ongeveer 2,5 miljoen mensen aan MS. Aangenomen wordt dat het een ziekte van het centrale zenuwstelsel (CZS) is, waartoe ook de hersenen en het ruggenmerg behoren. Meer specifiek is de ziekte een ‘inflammatoire demyeliniserende’ aandoening. Dat houdt in dat het vettige omhulsel van zenuwuiteinden (axonen), dat bestaat uit myeline, beschadigd raakt (demyelinisatie) door ontsteking (inflammatie). Daardoor ontstaat littekenvorming ofwel sclerose (verharding, zoals je dat ook ziet bij de arteriën in het geval van atherosclerose). De demyelinisatie treedt vooral op in de witte substantie van de hersenen en het ruggenmerg, hoewel de symptomen kunnen variëren, afhankelijk van welke axonen beschadigd zijn en hoe groot de schade is.
De geneeskunde weet niet precies waardoor de ontstekingen in eerste instantie ontstaan. Wel zijn er aanwijzingen dat er bij sommige families een erfelijke factor is, maar dat is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Algemeen is de opvatting dat MS ontstaat door stress of een infectie.
Zamboni ontdekte iets heel anders. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
MS, multiple sclerose, ontdekkingen, amalgaam lyme