Pijstillers verdrievoudigen risico op beroerte

Veelgebruikte pijnstillers als aspirine en ibuprofen verdubbelen het risico op een hartaanval en verdrievoudigen de kans op een beroerte. Dit nieuws werpt een ander licht op de aanname dat aspirine ‘voor de zekerheid’ best in een lage dosis dagelijks gebruikt kan worden om het risico op kanker en hart-/vaatziekten te verlagen.
Twee minder vaak gebruikte pijnstillers, arcoxia (etoricoxib, een COX-2-remmer) en voltaren (diclofenac, een prostaglandinesynthetaseremmer ofwel NSAID), bleken het gevaarlijkst: beide verviervoudigen het risico van een hartaanval met fatale afloop, aldus de Zwitserse onderzoekers. Zij werden alert op de mogelijke risico’s van pijnstillers uit de groep van ontstekingsremmers nadat vioxx (rofecoxib) van de markt gehaald was, omdat bleek dat het hartziekten en zelfs sterfgevallen had veroorzaakt. Vioxx was een COX-2-remmer, een ontstekingsremmer van de ‘nieuwe generatie’ waarvan werd aangenomen dat die veiliger was dan de ‘oude generatie’ ontstekingsremmers, namelijk de NSAID’s waar ook aspirine toe behoort. De onderzoekers ontdekten echter dat de hartrisico’s gelden voor de gehele groep geneesmiddelen. Ze analyseerden daartoe de resultaten van 31 klinische onderzoeken met in totaal 116.429 proefpersonen.
De onderzoekers concludeerden dat deze middelen, vaak zonder recept verkrijgbaar, niet veilig zijn en veel voorzichtiger gebruikt moeten worden dan nu gebeurt.
BRON: BMJ, 2011; 342: c7086
 

Trefwoorden
pijnstillers, aspirine ibuprofen