Alternatieven die werken: voorkom de veroudering van uw hersenen

Een checklist om geestelijk jong en alert te blijven.


Aan de hand van deze acht adviezen kunt u uw hersenen levendig en scherp houden.
1. Choline, voor het zenuwweefsel
Choline is een B vitamine. Een aan te bevelen dagelijkse dosis is 550 mg/dag voor mannen en 425 mg/dag voor vrouwen. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, dan is een hogere dosis aanbevolen. Onderzoek heeft aangetoond dat choline het zenuwweefsel onderhoudt en het weerbaar maakt tegen stress1.
Eieren, kippenvlees, kabeljauw, spinazie, bloemkool, kidneybonen en pinda’s behoren tot de beste cholinebronnen in ons voedsel.

2. Omega-3, voor probleemoplossing
Omega-3-vetten zorgen voor een betere communicatie tussen de hersencellen2. Ze zitten in vis als zalm, haring, sardines en makreel, maar ook in ruime hoeveelheden in postelein (portulaca oleracea), een sappig kruid dat in salades wordt gebruikt. Het bevat ook vitamine A en C, sommige B vitaminen en carotenoïden; bovendien nog magnesium, calcium, kalium en ijzer en twee typen kleurstoffen – rode betacyanine en gele betaxanthine – die beide krachtige antioxidanten zijn met antimutagene (antikanker) eigenschappen. Dit laatste is in ieder geval in laboratoriumonderzoek aangetoond. Een kopje oftewel 100 gram vers posteleinblad bevat 300-400 mg alfa-linoleenzuur en een kopje gekookte blaadjes 90 mg calcium, 560 mg kalium en meer dan 2000 IE vitamine A. Postelein heeft een aangename, lichtzure smaak.

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
veroudering hersenen