Nu erkend: Mobiele telefoon kan kanker veroorzaken

Eindelijk erkend: mobiele telefoon kan kanker veroorzaken


De mogelijke gezondheidsgevaren door langdurig gebruik van mobiele telefoons worden eindelijk serieus genomen door belangrijke instanties in de VS en Groot-Brittanië, na jaren van ontkenning dat er enig risico aan verbonden zou zijn.
In de VS gaat het om de Federal Communications Commission (FCC). Deze commissie adviseert nu, een koptelefoontje of oortjes in te doen bij het bellen met een mobiele telefoon. Dit, naar aanleiding van publicaties waarin bleek dat ‘gebruik van draadloze apparaten samenhangt met kanker en andere aandoeningen’. In Groot-Brittannië wordt gestart met een grootschalig onderzoek naar gezondheidsproblemen door langdurig mobiele-telefoongebruik. Onze Nederlandse Gezondheidsraad is nog niet teruggekomen op haar conclusie dat ‘geen oorzakelijk verband tussen gezondheidsproblemen en blootstelling aan de elektromagnetische velden afkomstig van mobiele telefoons is aangetoond’.
In de meest recente richtlijnen van de FCC is een grote verschuiving te zien. Voor het eerst wordt namelijk erkend dat het gebruik van mobiele telefoons gevaren voor de gezondheid kan opleveren. Tevens wordt erin aanbevolen de telefoon niet bij het lichaam te houden: draag deze niet aan een riem of in een borst- of broekzak. Verder wordt aangeraden de speakers aan te zetten, zodat de telefoon niet bij het hoofd hoeft te worden gehouden, en zoveel mogelijk te sms-en in plaats van te bellen. De FCC adviseert ook, een telefoon aan te schaffen met een lagere SAR-waarde (specific absorption rate).
De FCC erkent dat het deze nieuwe richtlijnen heeft uitgebracht vanwege de ‘recente publicaties van belangengroepen op het gebied van gezondheid en milieu, waaruit een verband viel op te maken tussen het gebruik van draadloze apparatuur en kanker of andere ziekten. Deze kwesties worden nijpender vanwege het groeiende aantal steeds jongere mensen die dergelijke apparaten gebruiken, en gedurende steeds langere tijd’.
In Groot-Brittanniëeeft een onderzoeksteam van het Imperial College London een toelage gekregen voor een grootschalig onderzoek naar de gezondheidsgevaren van langdurig mobiele-telefoongebruik. Zij willen 250.000 proefpersonen werven in de leeftijd van 18 tot 70 jaar (waardoor helaas de kwetsbaarste groep van jongere tieners buiten beeld blijft). Deze onderzoeksgroep, genaamd Cosmos (Cohort Study on Mobile Communications), erkent dat er geen betrouwbare gegevens zijn over het langetermijngebruik van mobiele telefoons. Zoals één van de onderzoekers het stelde: ‘We kunnen niet uitsluiten dat het gebruik van mobiele telefoons kanker kan veroorzaken’.
 

BRONNEN: www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/samenvatting%20onderzoek%20ADANG.pdf; www.fcc.gov/oet/rfsafety/; www.ukcosmos.org/index.html