De Pil: Conservatieve alternatieven


Conservatieve alternatieven voor de pil

Omdat de hierna genoemde middelen geen hormonen bevatten zijn ze wellicht veiliger.

  • Mannen- en vrouwencondooms zijn voor respectievelijk 98 en 95 procent betrouwbaar. Risico’s zijn dat de latex waarvan ze gemaakt zijn allergische reacties kan uitlokken en de talk geassocieerd wordt met eierstokkanker 1. Er zijn echter ook latex- en talkvrije condooms verkrijgbaar.
  • Pessarium of baarmoederkapje. De betrouwbaarheid hiervan is 91 tot 94 procent. Bovendien is het een milieuvriendelijker middel. Het wordt gebruikt in combinatie met natuurlijke zaaddodende middelen zoals melkzuur, honing, aloë en citroensap. Een nadeel is dat het in tegenstelling tot condooms geen bescherming biedt tegen soa’s. Als latex als grondstof is gebruikt kan dit een allergische reactie geven.
  • Spiraaltje en schildje, ook wel IUD’s genoemd (intra uterine device), hebben een betrouwbaarheid van 99 procent. Zo’n spiraaltje is een klein voorwerp van plastic en koper dat door de arts wordt ingebracht in de baarmoeder. Afhankelijk van het type kan het 3 tot 10 jaar blijven zitten. Risico’s zijn dat het spontaan kan worden uitgedreven, de baarmoederwand kan doorboren of een infectie kan veroorzaken. Verder kan de menstruatie pijnlijker worden en blijkt het bij een op de 20 zwangeren tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te leiden (waarbij het eitje buiten de baarmoeder tot ontwikkeling komt)2. IUD’s beschermen bovendien niet tegen soa’s en sommige mensen zijn allergisch voor koper.

1 Eur J Cancer Prev, 2008; 17: 139-146
2 Prescrire Int, 2009; 18: 125-130 ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.