Dossier Borstkanker: De mythe van het kankertype

 

Mammografie is bedoeld voor vrouwen uit een van de volgende drie categorieën: ouder dan 50 jaar, een familiegeschiedenis van borstkanker, of een genetische aanleg hiervoor. Als een vrouw in de tweede of derde categorie valt zou al vanaf een jaar of dertig met screening kunnen worden begonnen.

 

Toch neemt het bewijs toe dat een familiegeschiedenis van borstkanker niet meer risico met zich meebrengt dan dat voor ieder ander. Wetenschappers van de Cancer Epidemiology Unit van hetImperial Cancer Research Fund aan de Universiteit van Oxford zijn van mening dat de meeste vrouwen met een belaste familiegeschiedenis nooit borstkanker zullen ontwikkelen. Integendeel, bij de meeste borstkankerpatiënten komt het niet in de familie voor.

Zij ontdekten dit bij analyse van 52 onderzoeken met in totaal 58.209 borstkankerpatiënten en

101.986 gezonde vrouwen. Vier van de vijf vrouwen met een moeder en zuster met borstkanker bleek de ziekte nooit te krijgen, terwijl acht van de negen vrouwen met borstkanker geen moeder, zuster of dochter had die hieraan leed1.

In het Amerikaanse Berkeley ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Californië dat kanker geen genetische ziekte is maar ontstaat onder invloed van externe factoren als chemicaliën, straling, stress en voeding2. Of dit dierexperimenteel resultaat ook voor mensen opgaat staat echter nog niet vast.

Kortom, als de oorzaak van kanker niet genetisch of familiair is zou dit de vele spontane genezingen kunnen verklaren waar men in onderzoek op stuit. Zo rapporteerde het Institute of Noetic Sciencestenminste 1000 gevallen van onverklaarbaar verdwenen kanker3.

1Lancet, 2001; 358: 1389-1399

2Biochem J, 2000; 348: 497-506

3O’Regan B, Hirschberg C. Spontaneous Remission: An Annotated Bibliography. Sausalito, CA: Institute of Noetic Sciences, 1993

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.