Dossier Medicijngebruik bij Ouderen: Lang en gezond leven

Behalve het vermijden van medicijnen en andere pillen zijn er drie sleutelwoorden voor een lang leven: voeding, lichaamsbeweging en actief sociaal leven.

- Voeding
Vitamine E, dat in noten, zaden, granen en olijfolie zit, is aantoonbaar de belangrijkste pijler van een gezond en lang leven. In een drie jaar durend onderzoek in Toscane (Italië) onder 698 mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder bleek een laag bloedgehalte vitamine E samen te gaan met meer lichamelijke achteruitgang dan een hoger gehalte. Dit bleek de enige vitamine met een directe relatie met het lichamelijk welbevinden van de deelnemers. Het gehalte aan foliumzuur, andere B-vitaminen, vitamine D of ijzer bleek daar in dit onderzoek geen invloed op te hebben. De onderzoekers schrijven dit effect toe aan de anti-oxidante werking van vitamine E die schade aan DNA, spieren en neuronen voorkomt1.
Het effect van het mediterrane dieet van voornamelijk vers fruit, groeten en olijfolie om gezond ouder te worden is in talloze studies bewezen. In een onderzoek met 1393 deelnemers bleek dat het ook helpt tegen geestelijke achteruitgang. Wie zich goed aan het dieet hield had bijna de helft minder kans op een cognitieve stoornis dan wie weinig groente en fruit at2.

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.