Dossier Medicijngebruik bij Ouderen: Van de Hoofdredactie

Ouderdom op recept
De meeste moderne medicijnen maken juist eerder oud


De meesten van ons rekenen erop dat wie het geluk heeft de zeventig levensjaren uit de bijbel te mogen overschrijden, daar onvermijdelijk de nodige kwalen bij zal krijgen. Er wordt ons voorgehouden dat de lange levensweg tot de dood automatisch een verval van gezondheid meebrengt. En dat is nu juist onze grootste angst: zwakte, geheugen- en bewegingsverlies. In dossier Geneesmiddelen en ouderen in dit nummer laat Bryan Hubbard zien dat dit beeld van de ouderdom onjuist is en voornamelijk door de moderne geneeskunde in het leven is geroepen.
Het is een feit dat ouderen worden overspoeld met medicijnen die ze eigenlijk niet nodig hebben. De leeftijdsgroep boven de 60 maakt slechts 8 procent van de totale bevolking uit. Maar daaraan wordt wel een derde van alle geneesmiddelen voorgeschreven. De gemiddelde zestigplusser slikt zo’n zes verschillende medicijnen op recept en de risico’s van die combinaties zijn volstrekt onbekend.
Het artikel toont aan dat de meeste middelen die op die leeftijd routinematig uit voorzorg worden geslikt – van cholesterolverlagers tot aspirine – bijwerkingen hebben die wij aan ouderdom toeschrijven: duizeligheid, vergeetachtigheid, incontinentie en dementie. Tenminste vijf geneesmiddelgroepen vergroten de kans op vallen en veel medicijnen geven incontinentie. Vrijwel elk medicijn kan een soort sufheid geven (een ‘beneveld’ hoofd) met alle kenmerken van dementie of Alzheimer. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.