Bepaalt DNA ons leven?

Volgens de laatste ontdekkingen bepalen niet alleen genen onze gezondheid. Dat doen wij ook zelf.
 

Als we ziek worden geven we de schuld aan onze voorouders: ‘mijn hartproblemen heb ik van mijn vader die daar ook aan leed’, of ‘ik heb meer kans op borstkanker want mijn oma overleed daar ook aan’. Wij zien onszelf min of meer als slachtoffer van onze genetische historie. Tegenwoordig gaat praktisch de hele geneeskunde uit van de gedachte dat het draaiboek van ons leven en onze gezondheid vastligt in het DNA. Deze genetische code bepaalt of wij een gezond leven zullen hebben of kwalen krijgen.
Artsen hebben tot dusver de Darwinistische visie op gezondheid omarmd. In die interpretatie is iedere cel voorzien van een pakket genen dat een voorgeprogrammeerde toekomst oplevert. In simpele bewoordingen betekent dit dat ons DNA gelijk staat aan ons lot of, in de woorden van Sylvia Plath: ons leven staat in de sterren geschreven.

Maar zoals uit het hoofdartikel van dit Medisch Dossier blijkt, groeit het bewijs dat onze genen geenszins een lotsbestemming inhouden, maar gezien kunnen worden als subatomische deeltjes die een potentieel vormen, een mogelijkheid. Deze visie, die overtuigend werd onderbouwd door de bioloog dr. Bruce Lipton, heeft inmiddels in brede kringen ingang gevonden. We beginnen nu te begrijpen dat onze omgevingsomstandigheden – voeding, de kwaliteit van lucht en drinkwater, familiesfeer, de kwaliteit van onze vriendschappen en voldoening in ons leven – alles te maken hebben met het al dan niet tot expressie komen van genen.
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
DNA, genetische code