De schaduwkant van het licht

Niemand zal de voordelen van kunstlicht betwisten. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat lichtvervuiling −overmatig en hinderlijk licht ’s nachts −ernstige gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.

Dankzij de gloeilamp, een van de grootste uitvindingen aller tijden, kunnen mensen doorgaan met hun activiteiten als het daglicht is verdwenen. Maar de mate waarin onze moderne wereld nu overspoeld wordt met licht, is een voorbeeld van teveel van het goede. Echte duisternis is op veel plaatsen vrijwel verdwenen. Dat dit een probleem is voor flora en fauna is al bekend, maar langzamerhand komen onderzoekers erachter dat ze ook effect hebben op mensen. En dat is nogal schokkend, want al te veel licht 's nachts blijkt een verhoogd risico op kanker op te leveren.
In een onlangs gepubliceerd onderzoeksverslag van Israëlische wetenschappers in het tijdschrift Chronobiology International werden cijfers over het vóórkomen van kanker gekoppeld aan satellietbeelden van 164 landen. Daarbij bleek een onomstotelijk verband tussen het voorkomen van prostaatkanker en de hoeveelheid kunstlicht ‘s nachts. In landen met veel nachtelijk licht bleken de cijfers voor prostaatkanker namelijk 110 procent hoger te liggen dan in de landen met het minste licht1.
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
kunstlicht, lichtvervuiling, gezondheidsrisico's verhoging risico op kanker