Kunstmatig offensief tegen Mexicaanse griep

De nieuwe ‘epidemie’ heeft veel weg van die uit 1976

Aan de wieg van dit tijdschrift staat een varkensgriepepidemie die 33 jaar geleden plaatsvond.
Bij de start van mijn loopbaan als redacteur bij de Chicago Tribune - New York News Syndicate in 1976 was een van mijn medewerkers Dr Robert Mendelsohn, die de column The People’s Doctor schreef (‘de mensendokter’).
Mendelsohn was typisch iemand uit het Amerikaanse medisch establishment. Een vriendelijke zachtaardige man, die voor het prototype van een Joodse grootvader zou kunnen doorgaan. Niettemin stelde hij genadeloos medische praktijken aan de kaak die hij overdreven en onbewezen vond. In zijn column schopte hij elke week weer een ander medisch heilig huisje omver.
In 1976 was Amerika net zo in de greep van de angst voor een pandemie als nu. Voor die tijd hadden de meesten van ons nooit gehoord van varkensgriep. Daartoe aangezet door zijn medische adviseurs lanceerde de toenmalige president, Gerald Ford, een ambitieuze campagne om iedereen in de VS te vaccineren. Het deed denken aan de grootschalige inentingsprogramma’s tegen polio (kinderverlamming) uit de jaren veertig en vijftig.
Mendelsohn was een van de weinigen die hiertegen hun stem verhieven; hij voorspelde dat het een kunstmatig gecreëerde oorlog zou blijken. De gevestigde orde negeerde hem. Hij voorspelde ook dat het vaccin tegen varkensgriep niet zou werken en misschien zelfs fatale gevolgen kon hebben. Wederom werd hij zo goed als genegeerd. De meeste Amerikanen kwamen braaf opdraven om hun prik te halen.
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
Mexicaanse griep, vaccin Tamiflu